Avertismentul Apelor Române: folosiți apa cu responsabilitate. Ce efecte va avea seceta

de: Ozana Mazilu
06 07. 2022

Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) face un apel să se folosească apa rațional în aceste zile. Iată motivul.

Ca referință, ANAR monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare și asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.

“Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR și S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii din sursa de apă de suprafață in regim centralizat. Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s”, comunică ANAR, pe site-ul oficial.

Apele Române adaugă că la aceasta se adaugă și un “aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82%, cât este astăzi, la 68%”.

Apa trebuie folosită cu băgare de seamă

Așada, în acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Argeș).

“Pentru Centrala Nucleara Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 1.02 (metri) până la declanșarea treptei I de restricții – prealertă și nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă”, adaugă ANAR.

“Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 4 stații hidrometrice din spațiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai”, spune instituția.

Astfel, Apele Române fac un apel extrem de important populația României: să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și că nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine.